Artikel: Wat de controller belangrijk vindt krijgt niet zijn prioriteit

Dit blijkt uit de resultaten van de Finance Monitor van USG Finance en Tijdschrift Controlling.

Cost- en cashcontrol, Compliance en Veranderende klantwensen krijgen de meeste prioriteit op de agenda van de Nederlandse controller, zo blijkt uit de Finance monitor. Dat lijkt niet in lijn met het (mindere) belang dat ze aan deze thema's hechten. De ontwikkeling naar business controller zien vrijwel alle controllers als een van de thema's die voor hen het belangrijkst zijn de komende jaren.

Volgens de ruim 250 deelnemers aan de Finance monitor van USG Finance Professionals en Tijdschrift Controlling zal de ontwikkeling van transactie- en rapportagegerichte financial naar interactiegerichte finance professional een belangrijke rol gaan spelen in het vakgebied finance. Deze interactiegerichte business controller zou een belangrijke rol bij strategieontwikkeling en implementatie moeten gaan innemen. De deelnemende business controllers (een derde van de deelnemers aan het onderzoek is business controller) zetten de ontwikkeling naar business partner allemaal hoog in hun top 5. Bij administrateurs, financial controllers en financial managers staat cost- en cashcontrol bovenaan in de top 5 en bij cfo's gooien flexibilisering en veranderende klantwensen hoge ogen.

Prioriteit
De Finance monitor vroeg financials zowel naar de thema's die zij het belangrijkst vinden, als naar de thema's die zij prioriteit geven. Opvallend is dat de respondenten regelmatig hogere prioriteit geven aan thema's die minder hoog staan in hun top 5 van belangrijke thema's. Zo krijgen cost- en cashcontrol, compliance en veranderende klantwensen achtereenvolgens de meeste prioriteit. De laatste twee scoren qua thema echter niet goed. Alleen cost- en cashcontrol scoort evenredig veel prioriteit. Strategisch relevante thema's als doorrekenen van scenario's, impactanalyses en waarderingsvraagstukken, het nieuwe werken en talentmanagement staan verrassend genoeg niet hoog op de agenda.

Top 10
De respondenten noemden zich resp. administrateur (2,8%), business controller (32,5%), financieel manager (28,9%), financial controller (17,7%) en cfo (12,4%). Ruim vijf procent schaarde zich onder ‘Overig'. Zij gaven de volgende ordening qua belang van de thema-top-10:

1. ontwikkeling naar business partner
2. cost en cash control
3. flexibilisering
4. business intelligence
5. integrated reporting
6. veranderende klantwensen
7. compliance
8. restructurering
9. het nieuwe werken
10. war for talent

De uitkomsten van de Finance monitor worden In de volgende aflevering van Tijdschrift Controlling uitgebreid besproken.

Artikel in PDF

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten