Compliance meeting USG Professionals maakt veel los

Op donderdag 3 oktober jl. organiseerden USG Legal Professionals en USG Finance Professionals een bijeenkomst rondom het thema 'Corporate Compliance'.

De bijeenkomst werd bezocht door Compliance Officers, General Counsel en overige managers uit de financiële en niet-financiële wereld. Een gemêleerd gezelschap met enerzijds ware specialisten en ervaringsdeskundigen en anderzijds vertegenwoordigers van bedrijven met beperkte expertise over het onderwerp.

Het doel van de bijeenkomst was om professionals bij elkaar te brengen die ervaringen uitwisselen over ‘Corporate Compliance’. Want hoewel de financiële wereld al langer onder toezicht verplicht is om te voldoen aan interne- en externe regelgeving, worstelen veel niet-financiële ondernemingen al geruime tijd met het begrip ‘Corporate Compliance’. Wat moeten we, waarom, en kan dat niet wat minder?

Tijdens de bijeenkomst  werden de actuele ‘Corporate Compliance’ gerelateerde onderwerpen geïnventariseerd. Wat speelt er bij welke bedrijven? Het bleek al snel een grote hoeveelheid aan verschillende onderwerpen en uitdagingen te betreffen. Enerzijds vanwege de fase waarin het bedrijf zich bevindt, anderzijds omdat de persoon in kwestie al lang of pas kort met het onderwerp bezig was.

Onder leiding van Roland Notermans van NUX Compliance, vond een ruim anderhalf uur durende, zeer levendige discussie plaats. Daarin werden ervaringen, tips, valkuilen, 'lessons learned' en 'good practices' uitgewisseld. Notermans’ brede expertise in compliance en zijn adviesrol richting grote ondernemingen, maakte van hem de ‘thought leader’ om de deelnemers hun top 3 zorgen over compliance te doen ventileren. Het leverde een hele lijst met zeer herkenbare onderwerpen op, zoals:

• Kies je voor een rules based aanpak, values based of zelfs principles based?
• Hoe voorkom ik dat andere afdelingen de indruk krijgen (of zelfs beweren) dat compliance alleen het zorgenkindje van de juridische afdeling is?
• Hoe help ik een cultuur van “je mond open doen” (Speak Up) bewerkstelligen met correct, respectvol gedrag als norm?
• Wat doen bedrijven behalve een e-learning cursus om het compliance onderwerp levend te houden?
• Hoe ga je dan om met culturele verschillen? Hoeveel communiceer je over opgelegde sancties?
• Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt en de juiste prioriteiten stelt indien je in je eentje bent met een heel erg beperkt budget?
• Hoe beoordeel je managers op hun voorbeeldfunctie en hoe krijg je hen zo ver dat ze dilemma discussies aangaan met hun medewerkers?
• Hoe kun je het snelst een benchmark en een nulmeting doen?
• Hoe overleg je met andere afdelingen als Audit, HR en Accounting om een juiste balans te krijgen tussen hard en soft controls?
• Hoe ‘embed’ je jouw compliance aanpak in de interne processen en procedures en weet je na verloop van tijd waar nog lacunes zijn?

Een van de moeilijkste vragen was wel: als je iets ernstigs ontdekt, wanneer ga je wel of niet naar het openbaar ministerie (self-disclosure)? En ten slotte: houdt dit compliance werk ooit op?

Dat het officiele gedeelte eigenlijk veel te kort was bleek wel uit het feit dat de meeste deelnemers nog heel lang met elkaar in kleine groepjes bleven napraten. Pas drie uur na het officiële gedeelte  verlieten de laatste deelnemers het pand. Met als buit van de dag: een schat aan ervaringen van andere deelnemers, veel visitekaartjes van nieuwe relaties en een symbolisch presentje. USG Professionals gaf een gevarendriehoek mee, om compliance binnen de eigen organisatie op de kaart te zetten en de discussie te starten.

Veel deelnemers zijn voornemens om in kleinere groepen dieper op deelonderwerpen in te gaan. Nu de behoeftes helder zijn gaan USG Legal en USG Finance een aantal vervolgbijeenkomsten organiseren waarbij ingezoomd wordt op een of twee compliance onderwerpen per sector.

Een keer een bijeenkomst bijwonen? Neem contact op met Alex Buis (+31 6 47023669), commercieel directeur van USG Finance.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten