Jitse Kok over Horizontaal toezicht bij Zilveren Kruis

Artikel 1 van 2


Jitse Kok over Horizontaal toezicht bij Zilveren Kruis

Bij ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaat er op het gebied van declaraties nog veel fout. Bovendien neemt de controlelast toe. Horizontaal toezicht moet daar verandering in brengen. Op het moment worden de declaraties van zorginstellingen nog achteraf door de zorgverzekeraars gecontroleerd. In de nieuwe situatie zijn de zorginstellingen grotendeels zelf verantwoordelijk voor de rechtmatigheid van de declaraties.

In april 2015 hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Federatie Universitair Medisch Centra een convenant getekend. Dat moet leiden tot een efficiëntere en effectievere aanpak van controles, als opmaat naar horizontaal toezicht.

 

Werken aan vertrouwen

“Het is belangrijk dat we als branche met elkaar meer zekerheid krijgen over de declaraties. Dat vraagt om wederzijds vertrouwen, tussen instellingen en zorgverzekeraars, maar ook tussen de zorgverzekeraars onderling. Daarom is er met CZ, VGZ Menzis en anderen afgesproken dat we elkaar kunnen wijzen op mogelijke onjuistheden in declaraties. De betreffende partij neemt daarna zelf contact met de instelling op. Met zo’n afspraak kunnen we op controlegebied naar elkaar toegroeien.

Ander voorbeeld: alle grote zorgverzekeraars hebben een pilot horizontaal toezicht uitgevoerd. Conclusie van de pilot was, dat ieder zijn eigen pilot de beste vond. Maar na overleg bleken de verschillende versies niet eens zo ver uit elkaar te liggen. We nemen nu van elke pilot de beste elementen, zodat we een aanpak hebben waar we gezamenlijk mee verder kunnen. Met één vorm, één taal, zijn we weer een stapje dichter bij een één-op-één relatie met de zorginstellingen. Dat werkt wel zo efficiënt.

Een van de werkzaamheden die uit het convenant voortvloeien, is dat we eerder verrichte declaratiecontroles reviewen. Niet om ze nog eens over te doen, maar om te kijken hóe ze plaats hebben gevonden. Intern konden we daar geen mensen voor vrijmaken, dus er moesten extra handjes komen. Die interim reviewers hoefden niet volledig met de inhoud bekend te zijn; ze moesten vooral direct inzetbaar zijn.
We hebben ze gevonden, vooral bij USG Finance. Ik ben erg tevreden over deze professionals, ook omdat hun snelle inzetbaarheid een echte boost aan het proces heeft gegeven.”

Heb jij behoefte om eens te sparren met de consultants van USG Finance over het thema Horizontaal toezicht? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden die USG Finance biedt voor jouw internal audit afdeling. Bel dan gerust met 030 6704961

 


Zilveren Kruis logo

Jitse Kok

Manager materiële controle
Zilveren Kruis

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten