Monique Boesewinkel over Horizontaal toezicht bij Zilveren Kruis

Artikel 2 van 2


Monique Boesewinkel over Horizontaal toezicht bij Zilveren Kruis

Bij ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaat er op het gebied van declaraties nog veel fout. Bovendien neemt de controlelast toe. Horizontaal toezicht moet daar verandering in brengen. Op het moment worden de declaraties van zorginstellingen nog achteraf door de zorgverzekeraars gecontroleerd. In de nieuwe situatie zijn de zorginstellingen grotendeels zelf verantwoordelijk voor de rechtmatigheid van de declaraties.

In April 2015 hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Federatie Universitair Medisch Centra een convenant getekend. Dat moet leiden tot een efficiëntere en effectievere aanpak van controles, als opmaat naar horizontaal toezicht.

 

Een prettige samenwerking van intern en extern

“Mijn voornaamste taak binnen de ‘controleslag’ bij Zilveren Kruis was het beoordelen en analyseren van een zelfonderzoek naar declaraties, dat instellingen in de curatieve geestelijke gezondheidszorg in 2013 hebben uitgevoerd. Het onderzoek richtte zich op controlepunten als verblijf, feitelijke levering en behandelminuten. Ik heb als review consultant naar het onderzoek gekeken en met de betrokken instellingen aan tafel gezeten om een en ander te bespreken.

Ik was een van de ‘direct inzetbare interimmers’ - al ben ik pas later ingestroomd, als vervanger van een USG professional die naar een ander project ging. Zakelijke ervaring met de zorg heb ik niet, maar ik heb wel elf jaar bij een accountantskantoor gewerkt. Mijn werkterrein daar was onder meer de publieke sector, jaarrekeningen en dergelijke. Dus een onderwerp als rechtmatige besteding, daar kan ik wel wat mee.

Voor mijn project ben ik vanaf oktober 2015 ruim vijf maanden via USG Finance bij Zilveren Kruis werkzaam geweest. In die periode heb ik bijzonder prettig samengewerkt met de mensen van Zilveren Kruis. Het was ook leuk om de organisatie te leren kennen. En zoals ik wel eerder heb meegemaakt, zorgt de combinatie van interne en externe krachten ook voor een mooie uitwisseling van kennis en ervaring. Daar steek je altijd weer iets van op. ”

Heb jij behoefte om eens te sparren met de consultants van USG Finance over het thema Horizontaal toezicht? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden die USG Finance biedt voor jouw internal audit afdeling. Bel dan gerust met 030 6704961


Monique Boesewinkel

Monique Boesewinkel

Interim specialist materiële controle
Zilveren Kruis

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten