VolkerWessels over focus “Focus vergt soms wat durf, maar het levert ontzettend veel op”

125 werkmaatschappijen en bijna 16.000 medewerkers; VolkerWessels is een van de grootste bouwconcerns van Nederland. Onder het motto ‘Samen bouwen aan wonen, werken en mobiliteit’ legt de multinational zich toe op een breed scala aan activiteiten; van woningbouw tot verkeerstechniek en van vastgoedontwikkeling tot installatietechniek. Die diversiteit vraagt om duidelijke focus. Jolanda Poots-Bijl, lid van de Raad van Bestuur en CFO, en financieel directeur Herbert de Jong geven hun visie op focus en de relatie tot finance. “Focus draait om doen waar je goed in bent.”

VolkerWessels over focus “Focus vergt soms wat durf, maar het levert ontzettend veel op”

Focus is koersbepaling, een strategie vastleggen en van daaruit keuzes maken. Bij VolkerWessels hangt focus samen met de vraag wat de multinational juist níet doet. “Als een project of initiatief geen invulling geeft aan onze strategie, dan pakken we het niet op”, aldus De Jong. “Zo hebben we onlangs een muntcentrale van een van onze bedrijven stopgezet. Voor sommigen klinkt een winstgevend pakhuis vol met geld en met een bankvergunning wellicht aantrekkelijk, maar dit onderdeel past qua competentie niet bij VolkerWessels. De dingen doen waar we goed in zijn, daarin excelleren en die uitbreiden; dat is ons doel.”

Drie strategische pijlers

Operational excellence, verbreding in de waardeketen en marktleiderschap zijn de drie pijlers van de strategie van VolkerWessels. “Onze eerste pijler is operational excellence”, aldus Poots-Bijl. “Wij focussen specifiek op hoe alles beter, slimmer en sneller kan. Daarnaast verbreden wij onze huidige positie in de waardeketen, zodat we ons kunnen blijven onderscheiden. Zo bieden we onze opdrachtgevers meer toegevoegde waarde en waarborgen we de beste marge voor onze segmenten. En tot slot ambiëren we een leidende positie in de sectoren waarin we werkzaam zijn.”  Deze strategie voert VolkerWessels uit in drie sectoren in drie landen. "Op hoofdlijnen zijn we werkzaam in de sectoren energie en telecom, infrastructuur en bouw en vastgoed. En dan met name in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Canada.” De Jong: “Deze focus helpt onze mensen enorm met het maken van keuzes. We bespreken onze koers ook continu met alle werkmaatschappijen. Wat doet een individueel bedrijf aan operational excellence? Hoe zit het met de twee overige pijlers? En waar liggen de kansen binnen de sector?”

Individuele focus als kracht

Tegelijkertijd onderkent Poots-Bijl dat focus een grote persoonlijke component heeft. “Natuurlijk richten we ons als conglomeraat op bepaalde kernpunten, maar de kracht van VolkerWessels is in mijn ogen toch de persoonlijke focus van onze mensen en hun werkbeleving. Daarmee bedoel ik de mentaliteit die zij elke dag meenemen naar het werk en de eisen die zij zichzelf stellen. De ‘sense of belonging’ is bij VolkerWessels hoog, want mensen voelen zich niet een van de duizenden werknemers. Als medewerker zet je je ook niet zozeer in voor een multinational of een management ergens hoog in een kantoortoren. Nee, voor jouw gevoel werk je bijvoorbeeld bij Van Hattum en Blankevoort, een bedrijf dat al bijna tweehonderd jaar bestaat. Daar heb je een eigen plek en projecten waar je trots op bent. En als directeur ben je veelal zelf ook aandeelhouder. Dat gevoel van ownership; dat is ons sterkste punt.”

Focus op cashmanagement

Poots-Bijl en De Jong houden scherp toezicht op de financiële organisatie van VolkerWessels. Volgens De Jong maakt juist in krappe tijden een heldere focus het verschil: “Iedereen staat onder druk, waardoor crisismanagement op de korte termijn belangrijker wordt. Wij overleven prima, maar soms komen klanten en relaties om ons heen in de problemen. Veel bedrijven gaan bijvoorbeeld failliet omdat ze met name sturen op winst, terwijl de cashpositie niet op orde is. Met als gevolg dat ze aan het eind van de maand de salarissen niet kunnen uitbetalen. Met boekhouden kijk je veelal in het verleden: de cashontwikkeling is het meest directe inzicht dat je - naast goed contact met je mensen - kunt krijgen. Daarom heeft de snelle en correcte registratie van onze cashstanden topprioriteit. Zo hebben wij realtime inzicht in de mutaties en houden wij goed de vinger aan de pols bij onze bedrijven en projecten.”

Financials met langetermijnvisie

De focus op cashmanagement krijgt blijvende aandacht binnen VolkerWessels en de afdeling Finance & Control in het bijzonder. De Jong: “Van verbeterslag tot professionalisering; alles hangt samen met onze strategie en met name operational excellence. Je ziet het terug in ons afdelingsplan, de actieplannen en bij ieder ontwikkelgesprek met teamleden.” VolkerWessels hecht ook waarde aan de juiste mensen op de juiste functie. We streven ernaar dat iedereen werk doet waarin hij uitblinkt. “Hetzelfde geldt voor nieuwe financials die we binnenhalen, want dat zijn vaak de mensen die verandering tot stand brengen en processen op gang krijgen”, aldus De Jong. “Daarbij kan een frisse blik enorm helpen en dat is een van de redenen waarom wij graag Control inschakelen. Zij staan voor expertise, professionaliteit en interim financials met een langetermijnvisie. Met Control haal je niet alleen specialistische kennis in huis, maar ook waardevolle best practices. En tot slot – wanneer je iemand tijdelijk nodig hebt – is het zo belangrijk dat iemand snel meedraait en van wanten weet.”

Ruimte voor koersbepaling

Focussen betekent prioriteiten stellen en keuzes maken. VolkerWessels bepaalt zijn koers door te doen waar het goed in is en sommige zaken te laten varen. Elke werkdag stellen Poots-Bijl en De Jong zichzelf dan ook de vraag: wat doe ik wel en wat doe ik niet? De Jong: “Soms is het in drukke periodes bijvoorbeeld beter om toch even rust te nemen en een eind te gaan hardlopen of zo. Zodat je naderhand weer met frisse energie aan de slag kunt.” Volgens Poots-Bijl is gefocust zijn onlosmakelijk verbonden met goed leiderschap. “Als leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid om drie stappen vooruit te kijken en niet alleen maar gericht te zijn op wat er nu op mijn bureau ligt. Als ik niet uitkijk wordt mijn werk voor een groot deel bepaald door wat urgent is. Maar wanneer ik me alléén daarmee bezighoud, heb ik al een fulltime baan op zich. Belangrijke agendapunten op de langere termijn komen dan te laat aan bod. Ik probeer daarom de balans te behouden en ook vooruit te kijken; dat is essentieel als lid van de Raad van Bestuur. Belangrijk werk voor de lange termijn leg ik daarom vast in mijn agenda. Dat ik daardoor geen tijd heb voor het maken van perfecte slides voor een presentatie is dan maar zo. Want zo heb ik wel de tijd om mijn koers te bepalen voor de komende jaren. Focus vergt dus soms wat durf, maar het levert ook veel op!”

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten